úterý 5. dubna 2016

O vitamínu C

Poslední dobou slýchám hodně o potřebnosti a zázračných účincích vitamínu C (neboli kyseliny L-askorbové, jak se jinak tento vitamín nazývá) na naše tělo. Na tento vitamín si většinou vzpomeneme, až když máme nějaké zdravotní problémy, nejčastěji nějakou chřipku či nachlazení, v takovém případě se pak často uchylujeme k jeho zvýšené konzumaci ať už v přirozené formě nebo syntetické. Jinak se o něj moc nezajímáme.

Pojďmě si nejprve něco o říct o jeho účíncích na lidské tělo:


  • velmi silný antioxidant (pomáhá vychytávat volné radikály a zabraňuje tak degeneraci buňky)
  • posiluje imunitní systém a pomáhá tak v boji proti virovým a zánětlivým onemocněním
  • pomáhá při hojení ran a přispívá k regeneraci organismu
  • snižuje hladinu LDL cholesterelolu a triglyceridů v krvi
  • snižuje krevní tlak
  • pomáhá při tvorbě kolagenu
  • zvyšuje vstřebávání železa
  • snižuje riziko vniku krevních sraženin (ředí krev)
  • podle posledních poznatků je účinný v boji s rakovinou či jako podpora při její léčbě (při podávání vysokých dávek)

Nedostatek tohoto vitamínu dnes už není příliš běžný, dříve se s ním setkávali spíše námořníci při dlouhé plavbě po moři. Získali tak z jeho nedostatku nemoc zvanou Kurděje (či Skorbut), která se projevuje krvácením z dásní, pod kůží, do svalů, vnitřních orgánů, sníženou obranyschopností a poruchou krvetvorby.

Jak jste již pochopili tento vitamín je nezbytný pro celou řadu procesů v našem těle se odehrávajících. Navíc se v posledních letech ukazuje jako účinná podpora při léčbě rakoviny. Je tedy nezbytné přijímat ho v dostatečném množství. Jeho minimální denní dávka by měla být 75 - 100 mg. V období nemoci klidně až 1 000 mg (některé zdroje doporučují zvýšit dávku v období nemoci dokonce až na 10 g za den). Není třeba se příliš obávat předávkování, protože nadbytek tohoto vitamínu tělo vyloučí. Hrozí Vám tak maximálně průjem. :-) Ovšem je důležité jej přijímat postupně (ne naráz) v průběhu celého dne, jinak tělo využije jen část a zbytek vyloučí. 

Často narážím na otázku ohledně využitelnosti vit. C  anorganického vs. organického původu. Je sice skvělé, že dokážeme synteticky vyrobit už celou řadu vitamínů, ovšem má to ale jeden háček. Rozdíl nespočívá v samotném vitamínu jako takovém, ten je svým složením totožný s tím přirozeně se vyskytjícím. Rozdíl je v tom, co je okolo. Pokud konzumujeme vit. C z přírodních zdrojů (např. ovoce) tak zároveň s ním přijímáme i další fytolátky, které jsou na vitamín vázané tzv. chelátovou vazbou. Tyto vazby se přímo podílejí na vstřebávání vitamínu v našem těle a značně jeho vstřebatelnost zvyšují. Proto, synteticky vyrobený vitamín naše tělo vstřebá reálně v mnohem menší míře (v řádech desítek procent) a zbytek vyloučí. Z toho vyplývá, že pokud suplementujeme vit. C anorganického původu je třeba počítat s horší vstřebatelností a jeho dávkování značně nadsadit. Jako mnohem lepší řešení se ale ukazuje dát na klasicky osvědčenou konzumaci potravin na tento vitamín bohaté (zelí, jahody, pomeranč,...). Pokud ale tento způsob není dostačující, nebo z nějakého důvodu nemůžeme sníst dostatek těchto potravin doporučuji zainvestovat a pořídit si kvalitní suplement vit. C z přírodního zdroje (např. z Aceroly).


Žádné komentáře:

Okomentovat